Så här i halvtid inleddes i söndags den politiska superveckan. Alla partiledare möttes i en tv-debatt.
Sammantaget verkade den röd-gröna oppositionsröran sliten och inte helt förvånande oense. Det jag reagerade starkt på var ändock att Mona Sahlin och Maria Wetterstrand försökte ge sken av enighet, trots att hela oppositionens skuggbudgetar visar det motsatta. Deras framlagda politik spretar åt olika håll och kanter.
Jag hittar ingen riktigt röd tråd vad gäller målet med framlagda förslag från något av oppositions partierna. Vart vill oppositionen föra svenska folket? Regeringens mål är att bryta utanförskapet vilket speglas väl i den politik som bedrivs.
Däremot tycker jag att den röd-gröna tråden talar ett tydligt språk vad gäller effekterna av oppositionspolitiken om de, gud förbjude, kom till makten: Svenska folket har att vänta sig en skattechock och en rutschkana färd tillbaka rakt in i bidragsfällan.
Oppositionen vill överge arbetslinjen helt enkelt. Man behöver inte vara någon Einstein för att se att det inte är speciellt ansvarstagande i en tid av höjda världsmarknadspriser på bl.a. mat & olja. Eller med tanke på rådande finansiella oro med bl.a. ökade boendekostnader som följd.
Vid en analys av deras skuggbudgetar hittar jag intressanta och märkliga kopplingar mellan inga mindre än just de två öppet fightande partierna. Jag konstaterar att (S) och (V) verkar just nu relativt mer ense i vad jag brukar kalla för hjärtat i den svenska politiken, skattefrågor, än vad de två partier som ger sken av att leka ihop är. (S) och (V) vill nämligen båda återinföra den förödande förmögenhetsskatten och fastighetsskatten.
Värt att notera är också att delar av oppositionen tagit sitt förnuft till fånga och vill behålla större delen av regeringens jobbskatteavdrag. Det är riktigt lustigt. Under nu snart två års tid har man nämligen felaktigt trummat för att regeringens inkomstskattesänkningar skulle orättvist missgynna, som de själva brukar säga,:”de som har det sämst ställt”. Hur var det nu med kunskaperna i fördelningspolitik? Men framförallt, vad lägger man egentligen i begreppet rättvisa?
Är det inte rättvist att få tjäna sina egna pengar och ha lite mer kvar i plånboken efter allt slit. Är det inte rättvist att kunna stiga upp på morgonen och ha ett arbete att gå till. Och framförallt är det väl ändå rättvist att kunna styra över sin egen vardag?
Det här med rättvisa och solidaritet kan jag skriva hur mycket som helts om och lär återkomma i ämnet. Nu ser jag fram emot lite mat i magen och väntar med spänning på kvarstående debatter när den politiska superveckan fortsätter:
- Ikväll kl. 20.00 möts Reinfeldt och Sahlin i Sveriges Televisions Rakt på med K-G Bergström.
- Imorgon är det partiledardebatt i riksdagen.
- På fredag debatterar Reinfeldt och Sahlin i SR:s Studio 1.
No comments:
Post a Comment