Sunday, May 11, 2008

Är papperslösa människor eller bara värdelösa papperslösa?

Just nu är debatten riktigt het kring huruvida papperslösa ska ha rätt till vård eller inte. I dagens DN debatt gör Maciej Zaremba en lysande insats med sin skarpa och starkt skildrande analys.

Billström tillsammans med övriga som är för detta förslag kan vara tacksamma och glada över att vara födda i ett land som Sverige. De har skonats från att behöva fly för sitt liv eller av annan anledning behöva söka sig en fristad i ett annat land.

Ett ja i Riksdagen den 20 maj till lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande blir inte en stark signal till de stackars papperslösa genom att verka som en avskräckande påföljd för olovlig vistelse i landet. Ett ja är istället en farlig flirt med Sverigedemokraterna som därefter får ett starkt fortfäste. Vad kommer isåfall härnäst?

Har man inte upplevt en situation som de papperslösa befinner sig inom kan jag förstå att det är svårt att föreställa sig hur de har det. Men man behöver inte vara någon Einstein för att förstå vad som kommer att hända med dessa människor om lagen röstas igenom.

Min vädjan till Riksdagens SAMTLIGA ledamöter; Utsätt inte läkare och övrig vårdpersonal för att stå inför både ett etiskt och moraliskt dilemma. Utsätt inte papperslösa för lidandet av att inte få vård. Värdera alla människor lika. Det finns alltid flera lösningar på ett problem. Hitta en annan, humanare lösning till flykting- och asylproblematiken; använd inte hälsan hos människor som redan saknar rättstrygghet som ett politiskt verktyg! Möjligheten att arbetskraftsinvandra är ett exempel på en lysande lösning.

Jag säger precis som Oscar; All heder till vårt landstingsråd Gustav Andersson, samt även till alla läkare, sjukhus och landsting, och övriga som kämpar för att denna redan existerande diskriminering inte blir lagfäst. Läs också mer på Stureplanscenterns och Magnus Perssons bloggar.

Jag hoppas innerligt att mitt eget parti inte röstar för detta inhumana förslag!

5 comments:

Anonymous said...

Storbritannien har uppskattningsvis en halv miljon illegala immigranter som saknar rätt till bostad och försörjning i landet. Men ALLA har rätt till fri läkarvård. För detta krävs inga papper. Och det är i mitt tycke en självklar ordning!

Anonymous said...

Carl,

Naturligtvis har inte illegala immigranter i Storbritannien rätt till gratis sjukvård. Det vore absurdt, lika absurdt som det är att tillhandahålla det i Sverige för världens alla medborgare.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/wales/7305963.stm

Anonymous said...

Nermin: Tycker du att utländska turister i Sverige ska få gratis sjukvård av åkommor som inte är livshotande?

Nermin said...

Anonym: Mitt inlägg handlar inte på något sätt om att förespråka ngn slags "medicinsk turism".

gotitallfromyou said...

Vi har startat en politiskt obunden facebookgrupp mot lagförslaget. Vi planerar också att hålla en demonstration på söndag i Stockholm, mer info om det inom kort. Det här är verkligen en fråga som går över alla blockgränser.

Sprid gärna detta vidare!
Länk:http://www.facebook.com/group.php?gid=51889200176