Sunday, May 18, 2008

Papperslösa igen

Jag är stolt över Magnus Anderssons och alla övrigas ihärdiga insatser i frågan om att ge papperslösa rätt till vård. Se även kvällens inslag i tv4 här.

Jag minns så väl första gången jag fick upp mina ögon för Centerpartiet. Då arbetade jag i Kanada och följde den svenska politiken med ett halvt öra ända tills den heta debatten om "social turism" i samband med EU utvidgningen kolossalt tog fart. Dåvarande statsministern hotade med att utvidgningen skulle leda till att "alla" helt plötsligt skulle söka sig till Sverige för att urholka den svenska välfärden. Därför ville han se till att skapa männskliga A och B lag i Europa. Jag tapade hakan och undrade bl.a.: "R u kiddin' me?", och : "Vad f... håller han på med?"

Den som då stod upp för att människor i grunden är goda var Centerpartiet med Maud Olofsson i spetsen. På ett för mig mycket engagerande vis försvarade hon människors lika värde och visade på det befängda i Herr Perssons resonemang. Och vi kan idag konstatera att hon hade rätt; vi har inte drabbats av någon social turism av den kaliber som propagerades om. Herr Persson kunde andas ut!

Ska samma parti nu helt plötsligt göra en u-sväng och ställa sig bakom en skrämseldebatt som denna gång handlar om en slags “medicinsk turism“ istället? Det rimmar illa i mina öron och jag hoppas att jag får se samma styrka hos Centerpartiet att motstå frestelsen att ställa upp på inhumanitet!

Vill också lyfta mitt blinkande frågetecken: Om vi nu tror på vårt framlagda förslag om arbetskraftsinvandring, vilket jag starkt gör, varför tror vi då inte på att själva möjligheten i sig att arbetskraftsinvandra kommer att reducera antalet papperslösa? Jag tänker då främst på att den andel av de papperslösa som utgörs av människor som söker sig hit för att arbeta och idag tvingas göra detta illegalt kommer att minska kraftigt framöver. Jag bara undrar med tanke på vissa av de argument som läggs fram av kramare till lagförslaget som det ska voteras om på tisdag.

Uppdaterar med länkar till fler som skriver om detta:
Bloggen Bent
Jesper Overeem
Per Ankersjö
Johan Pettersson
Hanna Wagenius
Magnus Persson

Sunday, May 11, 2008

Är papperslösa människor eller bara värdelösa papperslösa?

Just nu är debatten riktigt het kring huruvida papperslösa ska ha rätt till vård eller inte. I dagens DN debatt gör Maciej Zaremba en lysande insats med sin skarpa och starkt skildrande analys.

Billström tillsammans med övriga som är för detta förslag kan vara tacksamma och glada över att vara födda i ett land som Sverige. De har skonats från att behöva fly för sitt liv eller av annan anledning behöva söka sig en fristad i ett annat land.

Ett ja i Riksdagen den 20 maj till lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande blir inte en stark signal till de stackars papperslösa genom att verka som en avskräckande påföljd för olovlig vistelse i landet. Ett ja är istället en farlig flirt med Sverigedemokraterna som därefter får ett starkt fortfäste. Vad kommer isåfall härnäst?

Har man inte upplevt en situation som de papperslösa befinner sig inom kan jag förstå att det är svårt att föreställa sig hur de har det. Men man behöver inte vara någon Einstein för att förstå vad som kommer att hända med dessa människor om lagen röstas igenom.

Min vädjan till Riksdagens SAMTLIGA ledamöter; Utsätt inte läkare och övrig vårdpersonal för att stå inför både ett etiskt och moraliskt dilemma. Utsätt inte papperslösa för lidandet av att inte få vård. Värdera alla människor lika. Det finns alltid flera lösningar på ett problem. Hitta en annan, humanare lösning till flykting- och asylproblematiken; använd inte hälsan hos människor som redan saknar rättstrygghet som ett politiskt verktyg! Möjligheten att arbetskraftsinvandra är ett exempel på en lysande lösning.

Jag säger precis som Oscar; All heder till vårt landstingsråd Gustav Andersson, samt även till alla läkare, sjukhus och landsting, och övriga som kämpar för att denna redan existerande diskriminering inte blir lagfäst. Läs också mer på Stureplanscenterns och Magnus Perssons bloggar.

Jag hoppas innerligt att mitt eget parti inte röstar för detta inhumana förslag!

Thursday, May 08, 2008

Apoteksmonopolet

Snart är apoteksmonopolet äntligen ett minne blott. Om mindre än en timme är det votering i riksdagen. Då kommer alla kloka ledamöter att rösta för att skrota detta fruktansvärd inneffektiva monopol.

Det är lite lustigt i sammanhanget att jag igår kväll var i desperat behov av att hitta ett apotek. I hela Sverige finns det idag bara ETT!!! enda apotek som är öppet dygnet runt. Just igår kände jag mig glad över att det råkar befinna sig till min fördel i centrala Stockholm. En omväg dit gjorde mig inget denna gång då jag inte hade så mkt annat att välja mellan. Det tragiska är att jag har ett apotek som ligger på gatan där jag bor vilket såklart hade hunnit stänga medan jag fortfarande satt framför min dataskärm på jobbet.

Vad skönt det ska bli med ökad tillgänglighet, och förhoppningsvis ökad apotekstäthet och reducerade priser på medicin när monopolet läggs till historien.

Friday, May 02, 2008

CUF-stämman kantad av hot & sabotage - men bra demokratiskt framförd politik vinner fighten

CUF’s förbudsstämma i min gamla studentstad är invigd och i full gång. Själv hinner jag inte vara med i år, men är säker på att den kommer att präglas av spännande förhandlingar plus en massa skoj i det härliga CUF gänget.

Dessvärre fick jag för en stund sen veta att förbundsstämman i Jönköping har kantats av galningar som kände sig nödgade att ta till våld för att få tyst på bra politik. Känner de sig hotade må tro av att CUF skriver morgondagens sunda, solidariska & rättvisa framtid?

Magnus skriver:
”Det finns människor som försöker tysta oss i CUF. Men vi kommer inte vika oss,
vare sig för en sosse som säger att vi försvårar demokratin eller några människor som försöker använda våldets makt för att tysta oss.”

Falska affischer, förtäckta hot, sprejade bilar och inbrott och skadegörelse är något av det som CUF har fått utstå så här tidigt in på stämman.

Ord är vackra. Ordets makt är stor. Kommunikation mellan människor är både bland det vackraste och ibland svåraste som finns.

Kommunikation är den rätta vägen att få fram sina åsikter på – våld är den fega, omogna & oacceptabla vägen.