Monday, September 22, 2008

Jobb, Framtid & Välfärd

Budgetdebatten har pågått för fullt i kammaren. Jag ville mobilblogga live därifrån och skicka med en bild på finansministern i talarstolen. Som ni märker så lyckades jag inte lösa det tekniskt. Får lägga upp bilden senare.

Vad innebär då denna budget om man ger sig på att urskilja alla siffror och fakta som Anders Borg mfl. tog upp? Jo, t.ex. får en ung arbetare i Lidköping som tjänar runt 19 000:- nu ca.
1 100 kr kvar i plånboken varje månad. Detta kan han/hon köpa minst 40 Cafe latte för på ett av stans mysiga fik eller kanske lägga undan en slant till en semesterresa. Mer i plånboken ger helt enkelt ökad frihet, trygghet och fler möjligheter.

Jag kan fortsätta i det oändliga då denna budget innehåller hur många fantastiska satsningar som helst som kan sammanfattas med följande tre inriktningar; stärkt välfärd, jobb & företagande, samt ett robustare Sverige framöver. För nöjes skull har jag skrivit ihop några gripbara exempel längre ner.

Det har varit en spännande process med årets höstbudget. Tillsammans med allianskollegorna har vi brutit ner innebörden av regeringens olika satsningar till lokala nivåer, med tillhörande analys av reformernas nyttoeffekter för både privatekonomin och näringslivet som samhället i stort. Ett hästjobb utan dess like med andra ord. Tackar kollegorna i alliansen för det goda, givande och roliga samarbetet.

Även på riksdagskansliet har vi slagit våra kloka huvuden ihop för att bistå våra ledamöter med att konkretisera vad de olika satsningarna innebär i respektive distrikt.

För min del blev det inte sovdags förrän halv 1 inatt då jag väcktes av en orolig ledamot runt midnatt som undrade vart dennes material tagit vägen. Helt förståligt att förvirring uppstått då det blivit en kommunikationsmiss tidigare. Allt löste sig och arbetet som lagts ner har varit uppskattat, av så vitt jag vet alla som fått del av det. Det är gött!

Här kommer de utlovade exemplen:

  • Sverige ska bli det nya matlandet i Europa brukar jordbruksministern säga. Nu ökar satsningen på småskalig livsmedelsproduktion vilket är viktigt i Skaraborgsbygden. Jag tänker på exempelvis vårt mejeri i Falköping samt de olika lokala gårdars verksamhet.

  • De olika företagssatsningarna frigör ekonomiskt kapital. Detta ger pengar över att använda i utvecklingen av ekologisk produktion för att stärka och skydda vår miljö. Det ger också pengar över att t.ex. nyanställa.

  • Sänkningen i arbetsgivararvgiften är starkt efterlängtad av näringslivet. Den är inte så stor som jag hade önskat men i rätt riktning och jag har tillit till näringsministern om att hon fortsätter sitt hårda arbete för att denna procentsats höjs än mer när möjliget ges. Denna satsning kommer även våra kommuner & landsting till del. I Västra Götaland sänks kostnaderna i och med detta med hela 160 miljoner kronor. Det är sjukt mycket pengar som kan investeras i än bättre sjukvård. Lidköpings kommun sparar över 8.5 miljoner kronor i sänkta kostnader vilket t.ex. kan ge mer än ca 43 200 nya matteböcker till dess mellanstadielever.

  • Nu satsas det också på pensionärerna vilket är extra glädjande. Ambitionen att göra detta har funnits hela tiden och nu har reformutrymmet tillåtit att även denna grupp får mer pengar över.

Långt ifrån alla reformer är uppräknade här och vill du veta mer om hur regeringen rustar upp landet kan du gå in och kika här eller här.

No comments: