Sunday, December 02, 2007

Hit men inte längre

Ikväl 21.15 debatteras det i ettans Argument kring socialdemokratiets invandringspolitiska utveckling. Utspelet i veckan från Göteborgs starke man Göran Johanssons, om att flyktingar som med hjälp av smugglare tar sig till Sverige ska utvisas, har väckt starka känslor.

Enligt Herr Gbg måste vi agera på detta sätt för att människor på flykt istället ska ta sig hit den “vanliga vägen”. Han menar att han vill komma åt flyktingsmugglarna och bekämpa deras verksamhet.

Men varför ger han sig då på de stackare som i ren desperation, och i brist på andra val, tar hjälp av smugglare för att undgå misär, elände, terror eller i värsta fall döden? Finns det inga andra sätt att komma åt smugglare än att utvisa de som lämnar sitt allt och flyr?

Jag tror ju knappas att Göran Johansson är helt okunnig om vilka vägar som bär till Sverige om man, av olika anledningar, är på flykt. Tyvärr är just smuggling den vanliga vägen. Det vet nog Göran Johansson, men det är inte säkert att större delen av befolkningen är medveten om denna problematik.

Ett sådant utspel från Göran Johansson bidrar till att människor lätt kan komma att tro att det finns ”vanliga vägar” att fly hit, och att de som inte gör det kanske borde stängas ute. Det är också en dörröppnare för inte helt främlingsvänliga krafter.

Däremot tycker jag att det är bra att han har startat en stark debatt. Något måste göras åt vår flykting- och asylpolitik. Men inte som Göran Johansson föreslår, det är inhumant. Nej, något måste framförallt göras i samarbete med andra länder inom hela Europa.

Ska bli spännande att följa debatten i kvälens Argument. Till dess ska jag värma glöggen och duka fram lussebullen. Trevlig 1:a advent!

No comments: