Tuesday, July 22, 2008

Ett nej tack är alltid ett nej - borgerliga poltiker står på sig mot FRA-lagen

Per Ankersjö med flera har under lång tid kämpat för att få rikspolitiker att inse allvaret med att rösta igenom FRA-lagen i sin nuvarande konstellation. Till viss mån har man lyssnat och en del ledamöter kämpade, som jag tidigare skrivit om, in i det sista med att förbättra liggande proposition.

Ursprungsversionen av FRA-lagen + de nya förbättringarna är dessvärre inte tillräckligt för att lösa och tillfredsställa ekvationen om vårt berättigade integritetsbehov. Därför är jag glad över att rösterna som höjdes innan voteringen inte har tystnat, även om en hel del hade behövt gå en kurs i hur man artikulerar sig på ett civiliserat och värdigt sätt.

Vi lever i ett samhälle som i alla fall på ytan och en bra bit in i dess kärna utgörs av en fungerande demokratisk apparat. Till skillnad från förr i tiden har vi numera, tack vare Internets frammarsch, många nya verktyg att ta till för att göra vår röst hörd.

Jag citerar gärna Per Ankersjö m.fl. klockrena beskrivning i dagens DN-debatt av problematiken som lett till all denna uppstådelse :
"Alla förstår att lagens syfte är bra. Det är utformningen det är fel på."
De skriver också:
"Det är inga fel på motiven, vi ställer helhjärtat upp på målet att kartlägga och förebygga olika typer av hot mot Sverige och svenskar i utlandet. Det avgörande är att man frångår den viktiga rättssäkerhetsprincipen att enbart brottsmisstänkta ska kunna utsättas för integritetsinskränkningar av staten."

Jag är glad över den kämparanda som borgerliga politiker visar genom att inte ge upp utan nu också starta ett gemensamt nätverk; Borgerligt nätverk mot FRA-lagen. Dessa tappra individer står på sig och kämpar för sina medmänniskors, din och min, rätt till en privatsfär. All heder åt er!

No comments: