Wednesday, November 28, 2007

Burgenomics

Julshoppa billigt utomlands rapporterade TT idag. Riktigt prisvärda klappar kan inhandlas i exempelvis städer i Baltikum. Andra billiga städer att handla i är Prag, Lissabon och Budapest. Inte helt överraskande gräver städer som London och Paris ett större hål i plånboken.

Ekvationen för detta resonemang läggs tydligen smaskigt ihop med hjälp av en Big Mac plus tidskriften the Economist, som kontinuerligt publicerar sitt Big Mac-index. Detta index ger nämligen en bild av kostnadsläget i olika länder med utgångspunkten i att en Big Mac borde kosta lika mycket vart i världen vi befinner oss.

För skojs skull kan ju nämnas att en Big Mac i USA kostar 3:41 dollar medan man i Sverige får betala motsvarande 4:86 dollar.

Sunt förnuft gäller såklart. Vissa produkter kan vara billigare i vissa länder även om en Big Mac hamnar högt på indexskalan. Plus att bl.a. biljett, boende och restid tillkommer.

För egen del har jag inget emot att lägga en extra slant på en resa till New York just nu. Dessvärre spelar inte tiden på min planhalva, så jag får helt enkelt nöja mig med att julshoppa här hemma. Och det är inte helt fy skam det hellet.

Sunday, November 25, 2007

Meningen med livet

Varför vandrar just jag på denna jord? Det är en evig fråga som susar runt i mina tankar. Svaret har jag än idag inte funnit i sin helhet. Sökaren i mig kommer dock fortsätta att leta efter guldkornen som visar mig vägen.

Det jag är säker på är att vi alla har fått en fantastisk gåva som inte har en prisplapp, och som vi ska vårda så gott vi kan: LIVET. Tror också att vi alla är sammanlänkade på något sätt. På ett större sätt än vi ibland kan förstå, ta på, se, eller i vissa fall vill kännas vid.

Till min hjälp att förstå min roll i det stora hela fick jag i helgen fantastiska gåvor vid två skilda tillfällen av två skilda personer. Det var säkerligen ingen slump att de berikade min tillvaro med sin visdom och generositet just nu när mitt frågetecken om livet blinkar för fullt. HJÄRTLIGT TACK Gunilla och Ferjal (utan e)!

I helgen fick jag också nöjet att lära känna många fantastiskt käleksfulla, roliga och visa själar. Hoppas vi ses snart igen.

Monday, November 19, 2007

Tuff, rak och alldeles, alldeles wunderbar

Vill passa på att uppmärksamma CUF's fantastiska kamapanj som lanserades under förra veckan.

OK; detta är nog säkert old news för de flesta. För er som dock av någon anledning lyckades missa denna kampanjlansering, eller dess existens, ges en chans här.

CUF lyckas i vanlig ordning att vara tuff och rak kombinerad med en underbar skön attityd. Check it out!

No shit!

Sverige. Detta vackra, kalla, glesbefolkade och avlånga land. Ett land att vara stolt över, och glad över att få bo och verka i. Jag är det i alla fall. Många vill vara det.

Många vill komma hit. Det har länge ryktats om att det pågår falsk marknadsföring i vissa länder. Där har Sverige genom åren framställts som ett paradis, i vilket man typ kan bli rik som ett troll. Och att det är drömmarnas land.

Vill inte vara fräck, men kan inte låta bli att fundera över om jag ska skratta eller gråta. Både över ovanstående nämnda rykte. Men framförallt över det faktum att den svenska medelklassen är bland den fattigaste i världen - förutom den 25:e varje månad förstås för då är det party party.

Många familjer har ingen förmögenhet alls. Går kylskåpet sönder i Svensson hemmet så är det inte säkert att det finns någon buffert att luta sig mot. Detta är fruktansvärt, men inte allt för överraskande. För oss som bor här alltså. Vi vet ju hur det verkligen ligger till i detta vackra, kalla, glesbefolkade och avlånga land. Vi vet ju vad den förra regeringen skapade för utanförskap, maktlöshet och bidragsberoende.

Vilken tur att det då blev regeringsskifte och att vi nu äntligen har en regering som bryr sig om och vill ge människor möjligheter att forma sina egna liv. Heja Alliansen!

Saturday, November 17, 2007

Varför slå sin kvinna?

I torsdags presenterade regeringen sin handlingsplan för mäns våld mot kvinnor. Även hedersrelaterat våld och våld i samkönade relationer behandlas i de totalt 56 åtgärder som presenterades i handlingsplanen. Regeringen satsar runt 800 miljoner kronor under mandatperioden.

Toppen, tycker jag att skydd och stöd till våldsutsatta kommer att öka, samt att bl.a effektiviteten i rättsväsendet stärks. Bäst av allt är dock att man äntligen börjar fokusera på det verkliga problemet.

Nu riktas nämnligen strålkastaren på mannen som slår för att kunna ta itu med beteendet bakom våldshandlingen. Annika Qarlsson skriver om detta på ett förträffligt sätt.

Vill belysa att även män faller offer i sina relationer. Visserligen i mindre utsträcking än kvinnor, men vi får inte glömma av dessa. Det kan ju tänkas att mörkertalet är stort på grund av att det är än mer skambelagt att som man bli slagen av sin kvinna.

Mer behöver göras framöver för att arbeta mot våldet i nära relationer.

Saturday, November 10, 2007

Visdomen talar

"Den som går sina egna vägar behöver ingen karta."

Så ta en stund för dig själv och var närvarande i stunden, luta dig bakåt och ta fram din egen kompass. Börja f'ärden mot din egen lycka!

Själv ska jag ut och promenera en stund längs med Vänern. (den idag knappast fina, eller ens existerande, strandremsan skriker fortfarande efter kommunledningens hjälpande hand...)

Må gott!

Wednesday, November 07, 2007

Liten med stort företagande

Kom hem för en stund sen från en inspirerande företagarkväll hemma i Lidköpings. Jätteroligt att vara tillbaka i dessa sammanhang och träffa både bekanta och nya ansikten.

Att storleken inte har någon betydelse när det gäller företagsamhet och optimism inför den enskilde företagarens utvecklingpotential kan denna lilla kommun vittna om. Linda Ylvanius, en av kvällens föredragshållare på plats, hyllade denna företagsanda samt talade om regeringens gedigna insatser för att skapa ett företagsklimat i världsklass. Hon inspirerade och höll i min mening ett unikt föredrag där hon kopplade regeringspolitik till praktisk tillämpning.

Linda uppmuntrade Lidköpings företagare att ta till sig de nya förbättringar, som exempelvis nystartsjobben, och skapa positiva värden både för sig själva och för andra. Klokt och med mycket värme gjorde hon ett tänkvärt medskick till oss om att öppna upp våra företag och anställa fler unga, personer med utländsk bakgrund och andra som länge stått långt utanför arbetsmarknaden.

Stort Grattis till årets pristagare: Stefan Johansson vid Cupola, Jerker Hellström och Thomas Löfblad vid Handheld samt gymnasieläraren Marianne Agelin-Skårstad.

Monday, November 05, 2007

Ansiktsboken

Det hela började med att en vän i Vancouver ville dela med sig av bilder han lovat mig. Efter misslyckade försök att skicka via favoriten msn fick jag snällt skaffa ett konto på facebook (hade noll koll då på vad detta var för ngt). Har varit rätt inaktiv länge.

Nu är jag nästan hooked och börjar se den lilla tjusningen med denna sida. Som förutom att man får en inblick i vad några av de man känner har för sig så gillar jag det faktum att jag kan trycka på knappen för min fortune cookie of the day, typ 10 ggr om jag känner för det, för att se vilka kloka nya insikter jag ska få till mig.

Intressant dock att det finns allt möjligt knepigt som dyker upp: Ninja spel eller nåt, Vampyrer som ska bita en, och nu sist kom det en förfrågan om att gå med i "Christmas countdown". OK, nog för att jag är uttråkad just nu men kanske inte till den graden.

En annan intressant tanke är att alla förfrågningar (är själv bov i dramat då jag också skickat ut vissa) verkar hamna hos andra än facebook. Alltså någon annan (vem???) får lägga vantarna på ens uppgifter för att man ska kunna få tillgång till just den funktionen som man ABSOLUT måste lägga till sin profil. Ändå klickar man snällt på OK knappen. Sen ska jag nog inte ens börja med att facebook verkar äga bilder och annat som läggs upp på ens profil....för just nu är det kul med facebook.


Dagens fortune cookie (efter ett antal klick såklart):
Is this really a productive use of your time?

Mycket underhållande!

Sunday, November 04, 2007

Har du hört talas om...

...avdraget för hushållsnära tjänster? Det har tydligen inte Charlotte Cederschiöld. I 13 år har hon och maken anlitat svart städhjälp och erkänner nu att de FORTFARANDE betalar under bordet. Märkligt dock att Cederschiölds inte noterade att regeringen lättat på skattetrycket för just dessa tjänster med anledning att skapa fler jobb och färga om jobb från svart till vitt.

Överstiger ersättningen 1 000 kronor per år är man enligt svensk skattelagstiftning skyldig att deklarera kontrolluppgifter, vilket inte skett. Paret har dock enligt uppgifter inte betalat ut belopp som överstigit 10.000 kronor någon gång för dessa år och då är man som privatperson inte heller skyldigt att betala skatt eller arbetsgivaravgift. Då har man tydligen egentligen inte heller anlitat svart arbetskraft...Snurrigt värre..

Debatten borde nog börja kretsa mer kring vad vi idag kallar för svart arbete, vad som ska ingå i begreppet framöver och hur vi kommer till bukt med denna problematik.

Många i vårt avlånga land, hänvisar till normen och det höga skattetrycket. Vanliga kommentarer är: alla andra gör det, min vän tipsade mig, jag vet inte vad som gäller, jag hann inte osv. Jag lägger inte någon värdering i någon av dessa kommentarer; vad som är sanning och inte vet bara envar. Och som sagt, det viktigaste borde egentligen inte vara att hänga ut folk. Det viktiga borde vara att hitta bra lösningar på ett enormt problem som i princip alla i det här landet vet existerar.

Över till ngt helt annat; dubbelkolla alltid att din ugn är ledig och inte ockuperad av gårdagens lunchrester, exempelvis en lonely köttbulle som gömt sig i hörnet. Upptäckte detta när jag lagade min goda höstpytt och det började lukta bränt så in i norden. Vädrar fortfarande!

Saturday, November 03, 2007

Reflektioner Schenström - Pihlblad affären:

1) Intressant att det fanns en fotograf på plats...

2) All heder till Reinfeldt som troget har förtroende för sina medarbetare (trots hans misslyckade rekryteringar - om dessa beror på dålig omdöme eller annat låter jag vara osagt denna gång) och därav skyddar dessa trots att han får mega skit för det. Känslomässig och rakryggad kom han ut under frågestunden i riksdagen i torsdags samt i media, när förtroendet brutits och deklarerade detta samt att Schenström får gå. (läs mer här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_550827.svd - har ej lyckats hitta hur jag länkar smidigare än...lovar att lära mig alla bloggers tekniska finesser:)

Tröttsamt att läsa om hur dåligt statsministern skött denna affär. Visserligen hör jag till de som tycker att han kunde handlat snabbare och att han inte behövt blossa upp mot media som han gjorde innan alla kort på bordet vändes upp åt rätt håll - så att säga. Nu när jag tänker efter så förstår jag att han agerade som han gjorde då han benhårt trodde på sin Ulrika tills dess att 'sanningen' kom fram genom den numera berömda notan.

3) Männskligt att göra misstag: JA. Men sorgligt när man inte tar sitt förtroendeuppdrag med större seriositet. Undrar hur många läkare som under sin jour blir glada i hatten. Hoppas siffran är låg för annars blir jag mörkrädd.

Friday, November 02, 2007

Oooops...

Ja, som jag befarade när jag startade denna blogg för hmm..snart ett år sen... så har jag inte hunnit skriva så väsentligt mycket/ofta. Sorry. Kom gärna ihåg att jag varnade för att det kan komma att bli så här ofrekvent tills jag får in rutinen och frigör tid för eget bloggande :)

Hursomhelst, idag hade jag en fantastisk dag. Strosade omkring i timmar i min nya "hemstad" Stockholm och bara njöt av välförtjänt ledighet, fantastiska vyer, värmande sol, vackra löv på marken, och himmelskt gott fika med usikt över Årstaviken.

Njut av hösten!