Wednesday, November 28, 2007

Burgenomics

Julshoppa billigt utomlands rapporterade TT idag. Riktigt prisvärda klappar kan inhandlas i exempelvis städer i Baltikum. Andra billiga städer att handla i är Prag, Lissabon och Budapest. Inte helt överraskande gräver städer som London och Paris ett större hål i plånboken.

Ekvationen för detta resonemang läggs tydligen smaskigt ihop med hjälp av en Big Mac plus tidskriften the Economist, som kontinuerligt publicerar sitt Big Mac-index. Detta index ger nämligen en bild av kostnadsläget i olika länder med utgångspunkten i att en Big Mac borde kosta lika mycket vart i världen vi befinner oss.

För skojs skull kan ju nämnas att en Big Mac i USA kostar 3:41 dollar medan man i Sverige får betala motsvarande 4:86 dollar.

Sunt förnuft gäller såklart. Vissa produkter kan vara billigare i vissa länder även om en Big Mac hamnar högt på indexskalan. Plus att bl.a. biljett, boende och restid tillkommer.

För egen del har jag inget emot att lägga en extra slant på en resa till New York just nu. Dessvärre spelar inte tiden på min planhalva, så jag får helt enkelt nöja mig med att julshoppa här hemma. Och det är inte helt fy skam det hellet.

No comments: