Saturday, November 15, 2008

Framtidskonvent Norrköping

På plats sen igår i Norrköping. Här vajar partiets vackra flagga utanför Louis De Geer där ett stort antal Centerpartister kommer att hålla till under helgen. Det kommer att bli politisk verkstad för hela slanten.

Har nu riggat upp rummet för skattegruppens två pass som kommer att gå av stapeln i eftermiddag. Intresset för våra pass är stort, och efter en del marknadsföring från min sida är det första passet helt fullbokat!

Är riktigt nöjd med hur inredningen i rummet tagit form. Blir ännu gladare om vi lyckas få in en skattkista också att fylla med massa guldpengar för att skapa just den där rätta känslan i rummet.

Arbetsmaterialet till workshopdelarna känns riktigt fokuserat och jag tror att vi kommer att kunna hålla deltagarna riktigt sysselsatta och få de att diskutera morgondagens skattepolitik ur en rad olika perspekitv. Vi kommer att omkullkasta gamla invanda perspektiv och snurra runt tankebanor. Vi kommer också att slå hål på en del modifierade sanningar som sossarna till stor del har matat svenska befolkningen med i åratal.

Låt mig illustrera en tankebana jag har satt på sin spets: betyder hög skatt hög välfärd? Inte nödvändigtvis. Jag vill tvärtom påstå att Lägre skatt ger hög välfärd! Fler som stimuleras att arbeta genom att inkomstbeskattningen sänks, betyder fler som är med och bidrar till statskassan och färre som behöver bidrag. Vilket i sin tur betyder högre välfärd. Jämför detta med om färre arbetar till hög beskattning och fler är beroende av bidrag.

Man behöver ju inte vara nationalekonom för att se klarheten i den ekvationen när den ställs upp på detta vis.

I dagens Svd kan ni för övrigt också läsa om ett av våra förslag som resulterat ur skattegruppens framtidsdiskussioner så här långt.

Tänk er en plattare skatt i kombination med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Visst vore det ett bra Sverige att arbeta och också utbilda sig i?!

1 comment:

Anonymous said...

"Tänk er en plattare skatt i kombination med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Visst vore det ett bra Sverige att arbeta och också utbilda sig i?!"

Nej, inte nödvändigtvis. Skatten måste sänkas för både medel- och höginkomsttagare (båda grupper betlar 57 % marginalskatt under en liberal/konservativ regering, vilket jag anser helt orimligt). Höginkomsttagare kan lätt flytta ut, vilket väldigt många också gör, och de är väldigt viktiga för Sverige, de gör Sverige rikare. Höginkomsttagarna är också de som har offrat mest och jobbat hårdast, varför ska de straffas med en högre procentuell skatt? Plattare skatt vore bra, även om platt skatt vore bättre.

Sedan så spelar det ingen roll om skatten blir plattare så länge skatten för medel- och höginkomsttagare (dvs 42 000 kr och uppåt i arbetsinkomster) så länge skattesatsen ligger på det internationellt sett extrema 50 %, vilket ni i (c) har som mål. 30 % eller under är en rimlig siffra, vilket förutom att hålla kvar produktiv arbetskraft skulle kunna locka hit extern produktiv arbetskraft.

Jag undrar också över den här formuleringen:
"Lägre skatt ger hög välfärd![...]betyder fler som är med och bidrar till statskassan och färre som behöver bidrag. Vilket i sin tur betyder högre välfärd."
Du jämställer välfärd med välfärdsstaten (vilket väldigt många i Sverige gör, men jag tycker i alla fall att liberala debattörer borde kunna klara av att göra skillnad på dem. Om du inte förstår skillnaden, här är den:
I en välfärdsstat betalar alla in extrema skatter, destu hårdare du kämpar destu mer ska staten ha. Pengarna går till byråkrater och enorma bidragsprogram utan insyn, och utan krav på att den som får bidrag ska göra något.
I ett välfärdssamhälle får människorna behålla så stor del av sina egna pengar som möjligt, för att själva kunna hjälpa dem de tycker behöver hjälpas, och med egna motkrav.
Svårare än så är det inte, och jag hoppas att ni kan få ut den bilden lite oftare (eller i alla fall en gång).

Till dig som jobbar i skattegruppen undrar jag också om ni över huvud taget fokuserar på andra skatter än inkomstskatten? Vi har världens högsta kapitalvinstskatt, vilket minskar investeringarna och viljan att spara i Sverige. Vi har den högsta reavinstskatten (momsen) inom OECD, vilket innebär att mindre av konsumtionen går till de som framställt produkterna.

Eftersom hela det här inlägget blev minst sagt negativt vill jag tillägga att det är ett förslag i rätt riktning även om det inte ens är i närheten av att vara bra.