Friday, December 05, 2008

Bygga om – börja redan på måndag

Regeringen presenterade under dagens pressträff ett superpaket för att möta finanskrisen.

Totalt handlar det om ca 8 miljarder inom 5 huvudområden. Dessa miljarder ska läggas ovanpå den redan reformstarka budgeten på ca 30 miljarder.

En rad olika åtgärder som kompletterar varandra på ett bra sätt kommer nu att sättas in. Allt från infrastruktursatsningar, fler sänkningar i arbetsgivaravgifter, satsningar i yrkesutbildningar, stärkt byggsektor, m.m.

Redan nu på måndag kan du t.ex. ta hem din hantverkare och börja reparera eller bygga om din egen ägda bostad via det efterlängtade ROT-avdraget. Nu kommer avdraget också att ha en miljöprofil, helt i linje med det vi skrev och beslutade om under Centerpartiets senaste stämma. Häftigt och bra att denna reform inkluderades!

Att få in de som blir av med sitt arbete under krisen, men också de som redan varit utan arbete under lång tid, är mycket viktigt. Regeringen satsar extra resurser på bl.a. arbetsförmedlingen och sänker arbetsgivaravgiften ytterligare. För de som ska anställa inom ramen för nystartsjobb betyder detta en minskad lönekostnad med ungefär hälften.

Mycket mer görs än det jag hinner ta upp här just nu. Det går utmärkt att ladda ner regeringens superpaket och läsa mer själv. Regeringen visar än en gång på handlingskraft, att man kan föra en ansvarsfull men också expansiv politik när extra insatser behövs. Och sist men inte minst, att man helhetsbilden med sig. Bra jobbat.

1 comment:

Unknown said...

Vore det inte bättre att satsa skattemedel på att bygga bostäder och renovera skolor istället för att ge familjen Svensson rabatt på nya verandan? Byggarbetaren får ju jobb i vilket fall.