Wednesday, November 26, 2008

Ekonomiska arkitekter

Obama höll ett utomordentligt tal när han presenterade hjärnorna som ska utgöra hans ekonomiska team. Ja, med erfarenheten och kunskapen som personer som

förhoppningsvis kommer att bidra med blir jag impad, trots att jag inte riktigt kan påstå att jag känner till deras tidigare arbete. Inte mer än det som stått i media på sista tiden i alla fall. Det är ändock en intressant konstellation av personer som ska få arbeta sida vid sida med honom.

Obama är officiellt USAs nye president om knappt två månader. Han har nu utsett sitt ekonomiska team som ska rivstarta med att få ordning på finanskrisen. De kommer på studs börja utforma förslag – klara att lägga fram på hans bord när han tillträder. Ser fram emot förslagen som kommer att processas fram närmaste tiden.

Att redan nu visa på handlingskraft och ha en strategi för det kommande arbetet är viktigt. Både för hans trovärdighet, för hans nation, men också för oss i omvärlden.

Jag tycker att det är värdefullt att Obama avslutningsvis i sitt tal poängterar att arbetet framöver kommer att vara tufft. Han sticker inte heller under stolen med realiteten utan säger att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Obama betonade också att han tillsammans med sina ekonomiska rådgivare ska gör allt för att människor inte ska se högar av obetalda räkningar hopa sig, behöva ta allt för mycket av sina besparingar, eller kanske t.o.m. tvingas strunta i skolan då terminsavgiften kanske inte kan betalas. Hoppas de lyckas med denna enorma utmaning!

No comments: